MUSTÁRMAG!

on .

Az Informatika munkaközösség programja:

"Szabados Zsolt, Kiss István tanár urak, Brilláné Nagy Viktória tanárnő és segítő társaik, korunk két nagy kihívását, a mesterséges intelligenciát, és a QR kód lehetőségeit mutatták be előadások, képek, zenehallgatás, játékos, izgalmas felkutatós feladatok segítségével. Korunk nagy kérdése a mesterséges intelligencia. A ma emberének, főleg a fiatalságnak, diákoknak nagyon tisztában kell lennie ezzel a problémával. Probléma, ha arra gondolunk, hány ember munkája szűnik meg általa. Adomány, ha úgy fogjuk fel, hogy bármilyen problémát meg tud majd oldani helyettünk. Ezeket a kérdéseket járta körbe két 11. B-s diák, Szűcs Máté és Lukács Levente, akik 30 perces bemutatót készítettek a ma használatos MI alkalmazásokról. A jelenlévők nagy érdeklődéssel hallgatták az előadást, kérdésekkel bombázták az előadókat. 

A Mustármag program keretében egy nagyon izgalmas, érdekes, a kor időszerűségének megfelelő, QR kódos játékban vehettek részt az alsós diákok. Ehhez nem kellett más, mint egy mobiltelefon, QR-kódok, keresztrejtvény és sok-sok lelkesedés, ami mindig rendelkezésre áll.

A QR kódok a keresztrejtvény egy-egy sorának, egy-egy feladványát tartalmazták, amit a telefon segítségével, illetve QR-kód olvasóval feldolgozva oldottak meg, majd az internet használatával lehetett eljutni a megfejtéshez. A QR-kódok keresése, megfejtése izgalmas és érdekes kihívás volt az egyes csoportok számára."

 

A Latin nyelvek munkaközösségének programja:

Kulcsárné Gál Beáta és Kóródy Judit tanárnők állították össze:

Az olasz kultúra kapott kiemelkedő szerepet, mivel a diákok az elmúlt év országos versenyeire készített produkcióikat mutatták be. Balogh Henrietta, Fodor András, Horváth Annamária és Kovács Letícia az olaszok szabadidős tevékenységeiről, zenéhez és filmekhez való viszonyáról beszélt. Galajda Emma a Festival d’Italiano-ra készült képregényét mutatta be, Beluzsár Tamás pedig utolsó éves olaszosként a kedvenc témájáról, az olasz fociról beszélt. Két verset hallgathattunk meg Broda Sztella Dominika előadásában és egy olasz slágert énekelt el Galambvári Sára és Labant Áron. A délután remek kulturális feltöltődést biztosított és a szép előadások által jobban megismerhettük Olaszország több oldalát is.

A francia kultúrát a híres golyójátékuk, a pétanque képviselte, amely játékkal lezártuk ezt a tartalmas délutánt. Az alapszabályok ismertetése után izgalmas csapatjátékok kezdődtek, hatalmas szurkolások és lelkes ováció közepette. Nem az volt a lényeg, ki nyert, hanem, hogy együtt, vidám közösségben játszott mindenki.