ORSZÁGOS HONISMERETI IFJÚSÁGI AKADÉMIA

on .

Hallottál-e arról, hogy a Bükkben is van egy Vaskapu nevű szurdok, mely hídként összeköti a hegyen innen és túl élő magyar és tót lakosságot. Tudod-e, hogy Bükkszentlászlón a Csertova-Ördögszikla a boszorkányok tanyája? És Diósgyőrben jobb nem menni a Polyánka-tetőre, mert a banyáknak nem akármijét kell váltságul megcsókolni? No és azt, hogy Zmora vámpírkodik, Vodna baba meg lidérckedik a Bükk erdeiben? Vagy hogy Diós Pali aranydiót vagy kőszenet látott meg álmában, melyből felépítette a Diósgyőri várat? És azt is jó tudni, hogy a bodzafa nemcsak varázspálcának jó, de a tündérek lakóhelye is.

Ilyen kérdések nyomába eredtünk, amikor megírtuk az Országos Honismereti Szövetség helyi mondákkal kapcsolatos pályázatát. A győztes pályaművel bejutottunk a XXVII. Országos Honismereti Ifjúsági Akadémia egyhetes bonyhádi táborába augusztus végén, ahol a diákcsoportok bemutatták a nyertes pályamunkáikat. A színvonalas programsorozat keretében találkoztunk népzenészekkel, együttesekkel, tanulmányi kirándulás keretében meglátogattuk Petőfi és Lázár Ervin iskolás éveinek helyszíneit, megcsodáltuk Makovecz Imre kakasdi faluházát, bejártuk Szekszárd városát, Vörösmarty és a Perczel család kapcsolatába is betekintést nyertünk. Sok érdekességet ismertünk meg a környék kitelepített székely és sváb lakosságáról, viszontagságos történelmi helyzetéről.

Köszönjük a szervezőknek a lehetőséget!

És ne feledjétek: „Aki Szent Ivánkor bodzafa alatt elalszik, álmában megláthatja a tündéreket.”

Verba Karina és Kaposvári Kenéz 10. a

Felkészítő tanár: Szeitzné Viski Erika

 

 1693285022200 1

Herzlich Willkommen '23/24!

on .

Ugyan még tart a szünidő, leendő németes tanulóink már újra beültek az iskolapadba. Immár hatodik alkalommal került megrendezésre a nyári szünet végén német nyelvi felkészítő táborunk. A harminc órás intenzív nyelvtanfolyamon a gyerekek énekeltek, tornáztak, játszottak, számoltak, természetesen németül. Közben sok új szót tanultak és bepillantást nyertek a német nyelvű országok kultúrájába is. Köszönjük, hogy idén is ilyen ügyesek voltatok!  

 IMG 1870 t1

Gólyanap 2023

on .

Kedves leendő Fráteresek! Kedves Szülők!

Hagyomány gimnáziumunkban, hogy az új évfolyamok diákjait Gólyanap keretében köszöntjük. Ez ebben az évben sem maradhat el, így az új diákok a következő napokon ismerkedhetnek a Fráterrel, az osztályfőnökkel, tanárokkal, fráteres diákokkal:

2023. augusztus 28-án (hétfőn) 9:00 órától az 5. évfolyamos diákokat várjuk,

2023. augusztus 29-én (kedden) 9:00 órától pedig a 9.C osztály diákjait várjuk nagy szeretettel gimnáziumunk aulájában!

A programok 9:00-12:00 óráig tartanak, a nap folyamán egyénileg szükséges gondoskodni ennivalóról és innivalóról, valamint íróeszközt is érdemes hozni.

Fontos tudnivaló, hogy mindkét évfolyam számára a Gólyanap folyamán kerülnek kiosztásra az új tankönyvek, így annak hazavitelére is gondolni kell.

A szülők a portáig kísérhetik a tanulókat és ott várhatják őket a nap végén.

Szeretettel várunk mindenkit!

Napközis tábor, beszámoló

on .

2023.jún.19-től 23-ig iskolánk napközis táborában vettünk részt, ami a  mi véleményünk szerint nagyon izgalmas és mozgalmas volt.            
Sokat játszottunk, sport- és rajzversenyen vettünk részt, új dolgokkal, új emberekkel ismerkedtünk meg. A programok is nagyon változatosak voltak. Felmentünk Lillafüreden  a Zsófia- kilátóba, ahol néhány helyen meg kellett küzdenünk a meredek és fárasztó úttal. Számháborúztunk, majd a Szent István-barlangban hűsöltünk, miközben találgattuk, milyen formát rejthetnek a cseppkövek. Sőt, a barlang legnagyobb termében a Fráter-indulót is elénekeltük. Jártunk a  Herman Ottó Múzeumban is, ott különböző kiállításokat nézhettünk meg. A Baráthegyi Majorság sok programot tartogatott számunkra, lovagoltunk, kézműveskedtünk, kecskéket, alpakákat etettünk. A DVTK Stadionban tett túrán megtudtunk pár kulisszatitkot és a lelátóra is fölmehettünk. A tábort egy Ki mit tud?-dal és pizza sütéssel zártuk. Nekünk nagyon tetszett a tábor, sok-sok emlékezetes élménnyel lettünk gazdagabbak. 
Kiss Emma (6.b) és Kiss Luca (7.a)

Csíksomlyói kirándulás 2023

on .

A pünkösdi hétvégén iskolánk tanulói részt vettek a csíksomlyói zarándoklaton. Hatalmas élmény volt számukra, hogy a magyarság egyik legnagyobb zarándoklatán vehettek részt és testileg, lelkileg feltöltődhettek!
 
Köszönjük a Missio Tours-nak és a Rákóczi Szövetségnek a szervezést!

Énekkari kirándulás

on .

Az énekkar tagjai, akik az éves program legfőbb eseményein részt vettek és  szereplésükkel hozzájárultak ahhoz, hogy az iskola hírnevét öregbítsék, jutalomkirándulásban vettek részt, igazgatói engedéllyel.

 

342364013 248461930898120 4611122357012258929 n COLLAGE

Passaui utazás

on .

Április 21-28. között vendégül fogadta iskolánk 15 diákját a passaui Leopoldinum gimnázium. Mindannyian azoknál a német tanulóknál laktak, akiket márciusban fogadtak. Az idei évben a vallási sokszínűség volt a projekttéma, ezért vendéglátóink Passau nevezetes templomait mutatták meg a diákoknak. A passaui dómban megtekinthették a világ egyik legnagyobb orgonáját, az evangélikus és az ókeresztény templomokat felkeresve sok érdekességet megtudtak a különböző vallásokról, valamint még egy buddhista központban meditáción is részt vehettek.

A gimnázium mindennapjaiba is bepillantást nyerhettünk. Egy érdekes kémia órai kísérlet és egy mélyen elgondolkodtató etika óra után szuveníreket vásárolhattunk az iskola világboltjában, ahol saját készítésű, illetve méltányos kereskedelemből származó termékeket árulnak a diákok. Az iskolában működő Miserior karitatív szervezetet is megismerhettük.

Egynapos kirándulás keretében Regensburgba utaztunk, ahol a Római Birodalom és a középkor nyomaira bukkantunk. Az óváros utcáin bolyongva megcsodálhattuk a város főbb nevezetességeit, a Kő-hidat, a Sóházat és a Szent-Péter Katedrálist. A város újépítésű zsinagógájában tett látogatásunk során átfogó képet kaptunk a zsidó vallás történetéről és hagyományairól.

A projekt zárásaként a német diákokkal egy közös prezentációban foglalták össze a tanulók a program során szerzett vallási tapasztalatainkat, élményeiket.

A cserekapcsolat során nemcsak idegennyelvi és országismereti tudása gazdagodott a diákoknak, hanem baráti kapcsolatokkal is gyarapodtak.

MUSTÁRMAG!

on .

Az Informatika munkaközösség programja:

"Szabados Zsolt, Kiss István tanár urak, Brilláné Nagy Viktória tanárnő és segítő társaik, korunk két nagy kihívását, a mesterséges intelligenciát, és a QR kód lehetőségeit mutatták be előadások, képek, zenehallgatás, játékos, izgalmas felkutatós feladatok segítségével. Korunk nagy kérdése a mesterséges intelligencia. A ma emberének, főleg a fiatalságnak, diákoknak nagyon tisztában kell lennie ezzel a problémával. Probléma, ha arra gondolunk, hány ember munkája szűnik meg általa. Adomány, ha úgy fogjuk fel, hogy bármilyen problémát meg tud majd oldani helyettünk. Ezeket a kérdéseket járta körbe két 11. B-s diák, Szűcs Máté és Lukács Levente, akik 30 perces bemutatót készítettek a ma használatos MI alkalmazásokról. A jelenlévők nagy érdeklődéssel hallgatták az előadást, kérdésekkel bombázták az előadókat. 

A Mustármag program keretében egy nagyon izgalmas, érdekes, a kor időszerűségének megfelelő, QR kódos játékban vehettek részt az alsós diákok. Ehhez nem kellett más, mint egy mobiltelefon, QR-kódok, keresztrejtvény és sok-sok lelkesedés, ami mindig rendelkezésre áll.

A QR kódok a keresztrejtvény egy-egy sorának, egy-egy feladványát tartalmazták, amit a telefon segítségével, illetve QR-kód olvasóval feldolgozva oldottak meg, majd az internet használatával lehetett eljutni a megfejtéshez. A QR-kódok keresése, megfejtése izgalmas és érdekes kihívás volt az egyes csoportok számára."

 

A Latin nyelvek munkaközösségének programja:

Kulcsárné Gál Beáta és Kóródy Judit tanárnők állították össze:

Az olasz kultúra kapott kiemelkedő szerepet, mivel a diákok az elmúlt év országos versenyeire készített produkcióikat mutatták be. Balogh Henrietta, Fodor András, Horváth Annamária és Kovács Letícia az olaszok szabadidős tevékenységeiről, zenéhez és filmekhez való viszonyáról beszélt. Galajda Emma a Festival d’Italiano-ra készült képregényét mutatta be, Beluzsár Tamás pedig utolsó éves olaszosként a kedvenc témájáról, az olasz fociról beszélt. Két verset hallgathattunk meg Broda Sztella Dominika előadásában és egy olasz slágert énekelt el Galambvári Sára és Labant Áron. A délután remek kulturális feltöltődést biztosított és a szép előadások által jobban megismerhettük Olaszország több oldalát is.

A francia kultúrát a híres golyójátékuk, a pétanque képviselte, amely játékkal lezártuk ezt a tartalmas délutánt. Az alapszabályok ismertetése után izgalmas csapatjátékok kezdődtek, hatalmas szurkolások és lelkes ováció közepette. Nem az volt a lényeg, ki nyert, hanem, hogy együtt, vidám közösségben játszott mindenki.