A magyar kultúra napja 2022.

on .

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta dátummal Csekén a Himnusz kéziratát.
Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.
A napról való megemlékezés ötletét Fasang Árpád zongoraművész vetette fel 1985-ben: „ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk. Ez az örökség tartást ad, ezzel gazdálkodni lehet, valamint segíthet a mai gondok megoldásában is”.
Az emléknapon a magyarság szerte a világban megemlékezik a magyar kulturális értékekről. Kiállításokat és koncerteket szerveznek, könyvbemutatókat, irodalmi esteket és színházi előadásokat tartanak. E naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával, továbbá pedagógiai munkával kapcsolatos szakmai elismeréseket is.
Iskolánkban rövid rádiós műsorral emlékezünk erre a napra.
A Megyei Önkormányzat Városi ünnepén gimnáziumunk Kiskórusával készített Himnusz felvétel hangzott el. Karvezető Váraljai Réka, zongorán közreműködik: Regős Zsolt.
 
 
 

Iskolabemutató film

on .

Fogadják szeretettel iskolánk bemutatkozó kisfilmjét!

 

"Teremtés könyve"

on .

"Teremtés könyve" témájú országos videofilm fesztiválon Dancsó Marcell 12.B osztályos tanuló III. helyezést ért el. 

Gratulálunk!

 

 

Lengyelországban jártunk

on .

2018. szeptember 27-29. között iskolánk 11-12-es diákjainak egy csoportja Lengyelországba utazott. Krakkó nevezetességei: a Wawel, János Pál Pápa szentélye, a belváros sok szép látnivalót tartogatott. Az auschwitzi és birkenaui látogatás mindenki számára megrázó volt. Sok élménnyel tértünk haza.

Fráter induló – szimfonikusokkal

on .

 

 

Ave Maria címmel adtak közös koncertet a miskolci Fráter György Gimnázium kórusai a Miskolci Szimfonikus Zenekarral 2018 február 26-án. A műsor a Fráter-induló szimfonikus feldolgozásával kezdődött – és zárult. Regős Zsolt szerzeményének szimfonikus hangszerelését Faragó Sándor egykori Fráteres diák készítette, s az önálló zeneműként is megálló darabot a szerző vezényli.

Irodalmi színpadunk sikere!

on .

A Petőfi Irodalmi Múzeum és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet színjátszó versenyt hirdetett Ruttkai Éva emlékezetére. Az ország legjobb produkcióit, köztük iskolánk alkotását is meghívták a gálaműsorra, hogy adják elő játékukat Budapesten a Thália Színházban. A pályázati filmet az alábbi videóban tekinthetik meg.

Szereplők: Almássy Anna, Bercsényi Petra, Fandl Hanna, Kiss Johanna, Hardi Gergely, Izsvák Balázs, Papp Hugó. A jelenetet Németh Gergely tanár úr rendezte.