Passaui utazás

on .

Április 21-28. között vendégül fogadta iskolánk 15 diákját a passaui Leopoldinum gimnázium. Mindannyian azoknál a német tanulóknál laktak, akiket márciusban fogadtak. Az idei évben a vallási sokszínűség volt a projekttéma, ezért vendéglátóink Passau nevezetes templomait mutatták meg a diákoknak. A passaui dómban megtekinthették a világ egyik legnagyobb orgonáját, az evangélikus és az ókeresztény templomokat felkeresve sok érdekességet megtudtak a különböző vallásokról, valamint még egy buddhista központban meditáción is részt vehettek.

A gimnázium mindennapjaiba is bepillantást nyerhettünk. Egy érdekes kémia órai kísérlet és egy mélyen elgondolkodtató etika óra után szuveníreket vásárolhattunk az iskola világboltjában, ahol saját készítésű, illetve méltányos kereskedelemből származó termékeket árulnak a diákok. Az iskolában működő Miserior karitatív szervezetet is megismerhettük.

Egynapos kirándulás keretében Regensburgba utaztunk, ahol a Római Birodalom és a középkor nyomaira bukkantunk. Az óváros utcáin bolyongva megcsodálhattuk a város főbb nevezetességeit, a Kő-hidat, a Sóházat és a Szent-Péter Katedrálist. A város újépítésű zsinagógájában tett látogatásunk során átfogó képet kaptunk a zsidó vallás történetéről és hagyományairól.

A projekt zárásaként a német diákokkal egy közös prezentációban foglalták össze a tanulók a program során szerzett vallási tapasztalatainkat, élményeiket.

A cserekapcsolat során nemcsak idegennyelvi és országismereti tudása gazdagodott a diákoknak, hanem baráti kapcsolatokkal is gyarapodtak.