Katalógus

on . Beküldve: Könyvtár

Könyvtárunk a Corvina integrált könyvtári rendszert használja.  
Online katalógusában, amely a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tudástár honlapjáról érhető el, szerző, cím és kulcsszó szerint lehet keresni a könyvtári állományra a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közoktatási intézmények adatbázisa kiválasztása után.

 

Katalógus

 

Könyvajánló

on . Beküldve: Könyvtár

Peter Wohlleben: A fák titkos élete

- Mit éreznek, hogyan kommunikálnak? Egy rejtett világ felfedezése

Az erdő a csönd, az érintetlen természet, a mese és a titkok birodalma. Egy hely, ahol bármi megtörténhet. Peter Wohlleben, a neves német erdész a fák titkos életébe enged betekintést, és meglepő dolgokat tár fel. Mert az erdőben ámulatba ejtő dolgok történnek: a fák beszélgetnek egymással. Nemcsak utódaikról gondoskodnak odaadóan, de idős és beteg szomszédaikat is ápolják. A fák éreznek és emlékeznek. Hihetetlen? Pedig igaz!
Peter Wohlleben fényt visz az erdő sűrűjébe, és bepillantást enged egy titokzatos világba. A fák eddig nem is sejtett képességeiről írott lebilincselő tudományos esszéiben a legújabb felfedezéseket éppúgy figyelembe veszi, mint saját tapasztalatait és érzéseit. És az olvasó nem győz álmélkodni a természet csodáin.

Hinnétek-e, hogy az anyafák gyökereiken keresztül kapcsolatba lépnek csemetéikkel és ellátják őket cukorral meg egyéb szükséges tápanyaggal , mondjuk úgy, hogy szoptatják facsecsemőiket?

Tudtátok-e, hogy az erdőben a fák számára létezik egy íratlan illemkódex? Ha elolvassátok ezt a könyvet biztos vagyok benne, hogy egészen másként fogjátok látni a körülöttetek lévő világot, a természetet és az embereket is.

konyvtarweb02

Új könyveink

on . Beküldve: Könyvtár

A Tinta Könyvkiadó Wekerle Sándor állománygyarapítási pályázatán könyvtárunk a magyar nyelv új, korszerű szótáraival gyarapodott.

Gondoltátok volna, hogy több ezer kifejezés közül választhatunk, ha jellemezni szeretnénk egy embert? A TULAJDONSÁGSZÓTÁRban 3150 külső és belső emberi tulajdonság felsorolását és magyarázatát találhatjátok meg és segítségetekre lehet abban, hogy egy-egy jellemrajzot színesebben alkothassatok meg valakiről.

Az ELSŐ MAGYAR SZNOBSZÓTÁR segítségével pedig mindenki könnyedén helyettesítheti a régi és közismert magyar szavakat „fellengzős” idegen kifejezésekkel. Például az igazol szó helyett további 6 szó közül is válogathatunk: verifikál, legitimál stb. Gazdag a kínálat!

Az ANGOL-MAGYAR NAGY KOLLOKÁCIÓSZÓTÁR egy olyan kétnyelvű szótár, amely abban nyújt segítséget az angol nyelvet tanulóknak, hogy választékosabban, gördülékenyebben tudjanak megszólalni, ki tudják választani az angol nyelvben legtermészetesebben hangzó szókapcsolatokat.

 

konyvtarweb01

Adventi foglalkozás

on . Beküldve: Könyvtár

A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, így minden évben már novembertől elkezdődik a nagy várakozás, készülődés az év legnagyobb, legmeghittebb ünnepére, a Karácsonyra.

A könyvtárunkban mi is meggyújtottuk az első gyertyánkat az adventi koszorún az 5. osztály napköziseivel, majd zenés foglakozásunk keretében felelevenítettük a karácsonyi ünnepkör téli népszokásait, Borbála és Luca napját, Szent Miklós ünnepét, az advent történetét, rácsodálkoztunk az adventi gyertya színeire.

A foglalkozás végén a gyerekek elkészíthettek egy karácsonyi üdvözlőlapot, melyet örömmel vittek haza szüleiknek, nagyszüleiknek.

 

 k1209

MÁRTON-NAP A KÖNYVTÁRBAN

on . Beküldve: Könyvtár

Vannak jeles napok, melyek évről évre felidéznek hagyományokat, népszokásokat.

Az egyik ilyen legendás nap november 11-e, MÁRTON-NAPJA. Ezt tartották a téli „évnegyed” kezdő napjának, amikor az újbor palackozását és az őszi munkálatok befejezését ünnepelték óriási lakomával. Ilyenkor a hiedelem szerint, aki nem eszik libát, az egész évben éhezni fog. Ehhez a naphoz különösen sok babonát, szokást köt a néphagyomány. Mindemellett Márton-nap a 40-napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett.

A német nyelvterületeken (Hollandia egyes részei, Németország és Ausztria) fáklyás felvonulásokat szerveznek és Márton-tüzeket gyújtanak ilyenkor. A lampionos felvonulásokat csak a 19. század elején vezették be egyházi rendeletre, hogy a fény, mely a jó cselekedetet jelképezi mindenkihez eljusson.

Könyvtári foglalkozásunkon az 5. osztály napközisei megismerkedhettek Tours-i Szent Márton történetével, a Márton naphoz köthető hagyományokkal, népszokásokkal, majd elkészíthették a Liba-lámpást. A vidám délutánt egy Márton-napi totóval zártuk.

A gyerekek lámpásaikban hazavihették a jó cselekedet és szeretet fényét, mely elkíséri mindnyájukat adventig és beragyogja a várakozás és karácsony csodáját.

Biczó Balázsné

Szalayné Schupkégel Rita

 

Szt Márton