OLASZ NYELVI- FESZTIVÁL

on .

Festival d’Italiano: olasz színek és ízek

Minden évben megrendezésre kerül a Festival d’Italiano, ami egy olasz nyelvi verseny a legkülönbözőbb kategóriákban: szövegértés, élőbeszéd, vers, próza, kultúra, színielőadás, ének. Iskolánk olaszul tanuló diákjaival másodszor vettünk részt a versenyen, melyet ebben az évben, Debrecenben rendezett meg a Csokonai Mihály Gimnázium, március 23-án és 24-én.

Iskolánkból 33 fős csapattal neveztünk vers-, országismeret-, színjátszás- és újdonságként a főzőverseny kategóriában is. A program két napig tartott, és a Debreceni Egyetemen volt a díjkiosztó ünnepség. Diákjaink a színpadi kategóriában szereztek bronz-minősítést, kiváló játékukkal, csapatmunkájukkal, kreativitásukkal. A két tanítási nyelvű és művészeti gimnáziumokból érkező többi produkció mellett ez nagy eredmény volt, hiszen 9.-10. és 11. évfolyamos diákok vállaltak hosszabb-rövidebb szerepeket és az ezzel járó kitartó felkészülést. Külön köszönet illeti a darab főszereplőjét, Szemán Acsádot (11.a), aki a darab oroszlánrészét vállalta szerepével és Rech Bálintot (10.a), aki rendező-asszisztens módjára szervezte meg és kezelte a hang- és fénytechnikát, segítette a szereplőket, biztosítva ezzel a jó munka hátterét.

A verseny különlegessége volt még a főzőverseny, melyen iskolánk párosa (Bakos Csenge, Csontos Luca 10.b) a debreceni Séf Akadémián olasz és magyar séfekből álló zsűri előtt mutathatta be, hogyan készíti a „spaghetti alla carbonara”-t.

A diákok, amellett, hogy sokat tanultak, nagyon jól érezték magukat, hiszen találkozhattak 800 másik olaszul tanuló diákkal is, a könnyűzenei kategória versenye pedig igazi olaszos hangulatot teremtett.

Bruck Stefánia, a versmondónk szavaival: „a három évfolyamról ezalatt az idő alatt jobban megismerkedtünk egymással, és össze is kovácsolódtunk. Mindannyian élményekkel és tapasztalattal tértünk haza.”

 

(Az oklevélre kattintva galéria nyílik)

 edeleny11 800x600