Országos 3. helyezett a Fráter Gimnázium irodalmi színpada

on .

Ruttkai Éva születésének 90. évfordulója alkalmából az OSZMI (Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet) a színésznő kedves szerepeiből színjátszó versenyt hirdetett „Nyinák és Alexandrák színpadra” címmel középiskolások számára. A kiírás szerint a fiataloknak kellett bemutatni tizenöt percben, mit gondolnak az emberi kapcsolatokról, szerelemről, barátságról, emberi helytállásról A.P.Csehov, Sirály, Cseresznyéskert és Molnár Ferenc, A hattyú c. színművek alapján.

Nem tudtunk választani a megjelölt drámák közül, hiszen mindegyikben briliáns módon ábrázolja a szerző a fenti kapcsolatokat, de mindegyikben mást. Éppen ezért mi arra vállalkoztunk, hogy a három drámából írunk egy jelenetsort, mert mi összességében szerettük volna megmutatni ezt az érzelmi töménységet. Miután a diákok kiválasztották az általuk olvasott drámák legjobbnak vélt részeit – és a rendező tanár, e sorok írója szerint is a legjobbakat –, összeszerkesztettük a szövegrészleteket.

Hála Istennek a Fráter György Katolikus Gimnáziumban sok tehetséges diák van, akik szabadidejük jelentős részét immár rendszeresen rászánják a szövegtanulásra, próbákra a sikeres előadás érdekében. Rendezői elgondolás szerint a főszereplő Alexandra szerepét két lány játszotta. A fiatal, szárnyaló, szellemi szabadságát a lelke mélyén őrző lány Molnárnál egyetlen éjszaka alatt, míg Csehovnál évek alatt veszíti el ezt a benső csodát. Ezt mi úgy érzékeltettük, hogy egy másik, karakterében eltérő szereplőt léptettünk fel, aki kifelé, a külvilág felé őrzi ugyan méltóságát és hűvös közönyét mint a hattyú, de lelkének szárnyalását, a Sirályt már elveszítette.

A kiírás szerint az elkészült produkcióról digitális felvételt kellett készíteni, és beküldeni a pályázat kiírójának. (Pályázati kisfilmünk a Gimnázium honlapján, www.frater.hu, megtekinthető.) Az országból huszonöt kisfilmet küldtek be, és közülük nyolcat hívtak be 2017. december 9-re a Thália Színházba a gálára. Mi is meghívást kaptunk, és természetesen nagy-nagy lelkesedéssel és izgalommal indultunk el. A helyszíni, délutáni próba után volt egy kis időnk megcsodálni Budapestet éjjel, sétálni a Korzón, ahol este fess a pesti nő, és hétkor várni, ha nem is a Nemzetinél, de a Tháliában az előadást. Azaz egyfajta ráhangolódás volt ez az előadásunkra, miközben a 20. század elejének igényes pesti sanzonjait hallgattuk.

Izgalmas volt a helyszín is, hiszen a mai Thália Színház 1926-1944 között Rádiusz Moziként, Budapest egyik legelegánsabb mozijaként működött. Az épület színházakra jellemző hatalmas belmagasságú előterekkel nem rendelkezik, és mai napig a mozi hangulatát őrzi. Ám a második világháború után a nagykörúti Vígszínház bombatalálata miatt a Rádiusz működött az újjáépítésig Vígszínházként. Ebben az épületben játszotta Tolnay Klári Alexandrát, és a Tolnay betegsége miatt a főszerepbe beugró tizenhét éves Ruttkai Éva először itt lépett színre főszerepben. Ekkor lopta be magát egyetlen előadás alatt a pesti közönség szívébe megmutatva tehetségét. Így nemcsak Ruttkai drámai örököseként érkeztünk meg, de a hely is árasztotta magából e színésznagyságok szellemi közelségét.

A szervezők az estét két részre osztották, ahol először a nyolc meghívott produkciót néztük meg, majd a második részben Ruttkai Évára emlékezve Szigethy Gábor színháztörténész, Ruttkai Éva lányának férje mondott néhány személyes és nagyon kedves történetet a Színésznőről, majd az OSZMI és a Károli Gáspár Egyetem Színháztudományi szakának képviselőiből álló szakmai zsűri értékelte a produkciókat. A mi előadásunkban külön kiemelték a szereplők hibátlan színpadi mozgását, a produkció tisztán látható gondolati ívét és a szövegrészletek tökéletesen pontos illesztését, a „dramaturgiai bravúrt”.

Azt hiszem, mondanom sem kell, hogy a mindannyiunk szemében akkor látható boldogság, elégedettség, a munkánk után járó elismerés olyan örömöt hozott, amelyet szavakkal kifejezni nehéz, viszont tudom, és nyugodtan mondom mindannyiunk nevében, hogy valóban különös éjszaka volt.Németh Gergely
magyartanár, az irodalmi színpad vezetője

 

DSC02467