HATÁRTALANUL - KALOTASZEGI KIRÁNDULÁS

Történelmi gyökereink megismerése, nemzeti összetartozásunk elmélyítése nem pusztán nemzetpolitikai cél, hanem intézményi és személyes feladatunk is. Iskolánk örömmel vesz részt ebben a misszióban, s pályázza meg évről évre az EMMI Határtalanul programját. Az idén szeptember elején két tizedikes osztályunkból 59 diákunk kapott lehetőséget arra, hogy ellátogasson Erdélybe s ott kapcsolatot teremtsen a helyi magyarsággal.

Kirándulásunkon Kalotaszeg népi és kulturális örökségét valamint természeti értékeit ismertük meg. Feltérképeztük a tájegység hagyományainak sokszínűségét, s a mozgalmas bár fárasztó napok során megmerítkeztünk ebben a nagyon is eleven kultúrában. Utunk során ellátogattunk a nagyváradi Szent László Líceumba, mely élményszerű betekintést adott a helyi oktatás mindennapjaiba. A tapasztalatok cseréje szemléletformálóan és jótékony módon keretezte át saját gondjainkat, örömeinket.

 

DSC 3717

Remek időben, változatos programban volt részünk, amely összetett, mély élményt jelentett mindannyiunk-diákok és felnőttek - számára egyaránt. Tematikus útvonalunkon Ady Endre irodalmi örökségével találkoztunk Nagyváradon, Csucsán és Kalotaszentkirályon. Szent László királyunk csodájának nyomát kerestük a Tordai hasadék vadregényes ösvényein. Mátyás király, valamint karizmatikus elődeink előtt tisztelegtünk Kolozsvár belvárosában és a Házsongárdi temetőben. A Rákócziak nyomát követtük Körösfőn, Gyalun és Magyarvalkón. népviseletés a táncok szimbolikájával, s megtapasztaltuk a helyiek vendégszeretetét, szolgálatkészségét.

DSC 3880

DSC 3841

Programunkból nem hiányzott a jókedv és mulatság. Önfeledten roptuk a kalotaszegi táncokat a helyi táncosokkal, vígan kacagtunk a lovasszekereken, amint végig vágtattak velünk Kalotaszentkirály utcáin, scsónakáztunk a lélegzetelállítóan szép tordai sóbánya mélyén.

DSC 3932

DSC 3906

Felejthetetlen, inspiráló napokat éltünk át, páratlan lelki kincsekkel gazdagodva, visszavágyó szívvel tértünk vissza Magyarországra. Szállásadóink reménységével bízunk abban, hogy a mi diákjaink is szívükbe zárták erdélyi testvéreinket és nemsokára családjaikkal, barátaikkal együtt fedezik fel a határon túli területeket.

Dr Simkóné Késmárki Csilla
osztályfőnök