Tanulmányi kirándulás Párizsban

on .

Szeptember utolsó hetében iskolánk 21 felsős diákja Párizsban járt tanulmányi kiránduláson Holló- Vaskó Csaba tanár úr szervezésében és Hernádiné Győri Zsuzsanna tanárnő kíséretében. Gondolataikból adok közre egy csokorra valót.

Hatalmas élmény volt ez az út, ugyanis testközelből megtapasztalhattam azt, amire egész kisgyermek korom óta vágytam.

Az út során először gyakorolhattam élesben a francia nyelvet például a feliratok böngészésében, a boltokban, a metrón hallgatva az utasokat…

Nagy lehetőség volt számomra, hogy eljuthattam történelmi jelentőségű helyekre. Így a már tanult dolgokat emlékekhez köthetem, s későbbi tanulmányimhoz ez szilárd alapokat fog biztosítani.

Forró csokit ittunk Ady egyik kedvelt kávézójában, a Café da Flore-ban. Itt nem tartották számon a mi költőnket, de volt egy berendezett vitrin a régi időkről, és az itt megfordult francia alkotókról.

A Fragonard parfümmúzeumában megtudtam, mi az illatorgona, milyen kategóriák léteznek a töménység alapján a parfümtől az eaux de toilette-ig. A parfümök minőségét három tényező rontja: a hő, a fény és a nedvesség. Ezektől arany színű fém üvegekben óvják meg.

A legjobban az Eiffel torony tetszett, különösen éjjel kivilágítva volt varázslatos! A tetejéről páratlan kilátásba volt részem, és még a tériszonyom ellenére is csodálatos élmény volt.

Versailles: elsőként a tér méretein ámultunk, majd a palota pompája, a termek pazar díszítése ragadott meg, aztán a kert gyönyörű rendezettsége. A Trianon kastélyokat kívülről láthattuk.

 A sok sétálás (napi 10-15 kilométer) és utazás (1-2 óra metrózás millió átszállással) ellenére minden nap újult erővel és izgalommal vágtam neki a tervezett programnak, mert tudtam, hogy minden nap egy újabb csodás élménnyel leszek gazdagabb.

Az Operában a gazdag márványok és a klasszikus arany, rengeteg szép szobor mellett meglepő volt a modern Chagall-festmény a több tonnás csillár felett. A fantommal nem találkoztunk.

Láttuk este a Notre Dame templomát is. Szomorú.

A Louvre több napos program is lehetne, mi az egyiptomi gyűjteményt és a Mona Lisa szintjét jártuk be.

A Moulin Rouge épületét csak kívülről néztük meg, a Sacré Coeur templomában viszont megpihentünk. Éreztem, hogy az Úr, akinek csodálatos mozaikja uralja a szentély feletti részt, végig vigyáz rám – ránk. Nagyon jó, hogy a felvonóra jó volt a metróbérletünk, mert ijesztő volt fáradt lábunknak az előttünk álló lépcsősor. A kilátás innen is páratlan volt.

Musée d’ Orsay! Ez egy csoda! Egy Rippl- Rónai festményt is felfedeztünk éppen egy Picasso mellé akasztva! Van Gogh miatt visszatérek!

Vajon valóban benne van Napóleon teste abban a márványkoporsóban?

Párizs összes látványossága és csodája nem fért bele ebbe a hétbe: de kóstolónak jó volt, s hogy tudjuk, miért szeretnénk még visszatérni. Au revoir!

 

20190925 21385720190925 09432420190926 123354