Szülői tájékoztató

on .

Tisztelet Szülők!
Tájékoztatom Önöket Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár úr által kiadott leveléről mely a koronavírus járvány elleni védekezés érdekében március 16- tól elrendelt tantermen kívüli, digitális munkarendre való átállással kapcsolatos és az alábbi csatolmányban érhető el.
 
Molnár Tünde
igazgató
Csatolmányok:
Download this file (szuloi_tajekoztato_20200323.pdf)szuloi_tajekoztato_20200323.pdf115 kB

Világméretű közös imádságra hív Ferenc pápa

on .

Világméretű közös imádságra hív a világjárvány idején Ferenc pápa március 25-re

Ferenc pápa

Március 22-én délben az Úrangyala elimádkozása után Ferenc pápa felhívással fordult a különféle felekezetekhez tartozó összes keresztényhez, hogy március 25-én, szerdán délben mindenki együtt imádkozzon a Magasságos, Mindenható Istenhez.

A Szentatya a következő felhívást tette az Úrangyala elimádkozása után:

„Ezekben az emberpróbáló napokban, amikor az emberek a fenyegető világjárványtól rettegnek, szeretném javasolni az összes kereszténynek, hogy egyesített hanggal, együtt esedezzünk az Ég felé. Kérem az összes egyház és az összes keresztény közösség vezetőjét, valamint a különféle felekezetekhez tartozó összes keresztényt, hogy imádkozzon a Magasságos, Mindenható Istenhez, és mondjuk el egyszerre azt az imát, amelyet Urunk, Jézus tanított nekünk. Kérek tehát mindenkit, hogy egyrészt mindennap többször is imádkozza el a miatyánkot, március 25-én, szerdán délben viszont közösen, mindnyájan együtt imádkozzuk. Azon a napon, amikor sok keresztény arra emlékezik, hogy Szűz Mária hírt kap az Ige megtestesüléséről (Gyümölcsoltó Boldogasszony), az Úr hallgassa meg összes tanítványa egy lélekkel mondott imáját, kik a feltámadt Krisztus győzelmének megünneplésére készülnek.

Rendkívüli Urbi et Orbi áldás március 27-én, pénteken

Ugyanezzel a szándékkal március 27-én, pénteken, 18 órakor imát fogok vezetni a Szent Péter-bazilika előtt, de a tér üres lesz. Már most hívok mindenkit, hogy lélekben kapcsolódjon ehhez az imához a tömegkommunikációs eszközökön keresztül. Meghallgatjuk Isten igéjét, elmondjuk könyörgéseinket, imádjuk az Oltáriszentséget, mellyel a végén Urbi et Orbi áldást adok, és ehhez hozzákapcsolódik annak lehetősége is, hogy bárki teljes búcsúban részesüljön.

A vírus világméretű terjedésére az ima, az együttérzés és a gyengédség világméretű terjedésével akarunk válaszolni. Maradjunk egyek! Éreztessük meg közelségünket a legmagányosabb és leginkább megpróbált emberekkel! Éreztessük meg közelségünket az orvosokkal, az egészségügyi dolgozókkal, az ápolókkal és ápolónőkkel, az önkéntesekkel… Közelségünket a hatóságokkal, akiknek szigorú intézkedéseket kell hozniuk, de a mi érdekünkben! Közelségünket a rendőrökkel és a katonákkal, akik próbálják fenntartani a rendet az utcákon, gondoljunk rájuk, hogy megtegyék mindazt, amit a kormány kér tőlük valamennyiünk java érdekében! Éreztessük meg közelségünket mindenkivel!"

Csatlakozva Ferenc pápa felhívásához, március 25-én délben a Szentatya szándéka szerint kibővítjük a már korábban meghirdetett déli imádságot, amit a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkársága, a Magyar Kurír és az Új Ember szerkesztősége, valamint Böjte Csaba, Csókay András és Szikora Róbert, a világesemény hírnökei kezdeményezésére március 17-e óta naponta megtartunk.

Írjuk be a naptárunkban, csatlakozzunk mindannyian a világméretű imádsághoz a Magyar Kurír Facebook-oldalán.

Fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: Vatican News

forrás: Magyar Kurír

DIÁKIGAZOLVÁNYOK ÉRVÉNYESSÉGE

on .

 Érvényesítés nélkül is elfogadják a helyi és helyközi közlekedési szolgáltatók az utazási kedvezményre jogosító, lejáró hivatalos okmányokat a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetését követő 15. napig - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Mivel a köznevelésben az oktatás tantermen kívüli, digitális munkarendben történik, a felsőoktatásban tanulók március 31. után is kedvezményesen utazhatnak a 2019/2020-as tanév első féléves matricájával érvényesített diákigazolványukkal, akik pedig még nem kaptak diákigazolványt, azok az elektronikusan küldött igazolást kinyomtatva élhetnek a kedvezményekkel - írták.

A minisztérium hangsúlyozta, hogy a járvány terjedése akkor lassítható le, ha aki teheti, otthon marad, ezért az intézkedés nem a veszélyhelyzet idejére eső utazások megkönnyítését szolgálja, hanem hogy a veszélyhelyzet megszűnése után az érintettek okmányuk érvényesítéséig, új okmányuk kézhezvételéig kedvezményesen utazhassanak.

Tisztelt Szülők!

on .

 

A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben is tovább kell működtetni az oktatási rendszert, a tanulóknak biztosítani kell a tanulási lehetőséget digitális oktatás formájában.

A távoktatást, együttműködést támogató eszközök közül az intézményünkben használt Köznevelési Regisztrációs Tanulmányi Alaprendszer (KRÉTA) lett kijelölve az elsődleges kapcsolattartási formának. Az adminisztrációs rendszerben a Házi feladatok funkción keresztül kapnak a tanulók tananyagot. A KRÉTA mobil applikáción is elérhető. A lentebb található csatolmányban részletes felhasználói segédletet találhatnak.

A tanulók rendszeres beszámoltatása online feladatok formájában fog történni, ami lehet beadandó dolgozat, prezentáció, videós beszámoló, online teszt kitöltése. Ezek elkészítését a szaktanár a KRÉTA rendszerben vagy e-mail formájában fogja kérni. Mindenkinek kötelessége a kijelölt feladatok elvégzése az előírt módokon.

Az E-ügyintézés Üzenetek funkciója alkalmas az intézményen belüli felhasználók számára üzenetek küldésére és fogadására.

A Discord app felületén adunk lehetőséget élő kapcsolat teremtésére a szaktanárokkal. Lentebb ehhez is találhatnak útmutatót.

A közösségi szolgálat teljesítése nem lehetséges ebben az időszakban.

A belső szervezésű évfolyamszintű vizsgák az idei tanévben elmaradnak.

Az érettségivel kapcsolatos információkról a későbbiekben tájékoztatjuk a kedves szülőket, a kormány döntésének megfelelően.

Figyelje mindenki az iskola honlapját, facebook oldalát, valamint a KRÉTA napló felületeit.

Kérem a tanulók legyenek felelősséggel saját maguk és környezetük egészségére is!

A nyilvános helyeket kerüljék, hogy meg lehessen akadályozni a vírus terjedését.

VIGYÁZZUNK EGYMÁSRA! VIGYÁZZUNK AZ IDŐSEBBEKRE!

Dicsértessék a Jézus Krisztus!

Molnár Tünde sk.
igazgató

Tisztelt Szülők!

on .

 
A kialakult helyzetre való tekintettel, a 2020. március 17-re meghirdetett menza pótbefizetési nap elmarad.
A későbbiekben mindenkit tájékoztatunk a befizetési lehetőségről.

Tisztelt Szülők! Tisztelt Diákok!

on .

Miniszterelnök Úr 2020. március 13-án történt bejelentésének megfelelően 2020. március 16-tól a Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégiumban is új oktatási munkarend lép érvénybe: TANTERMEN KÍVÜLI DIGITÁLIS OKTATÁS.

 

A diákok az iskolát nem látogathatják!

 

A tanárok online módon juttatják majd el a tananyagokat a tanulóknak.
Figyelje mindenki a iskola honlapját, facebook oldalát, valamint a KRÉTA napló felületeit. Meg fogjuk találni a módot arra, hogy a tudást, a tanagyagot átadjuk tanulóinknak.

Kérem a tanulók legyenek felelősséggel saját maguk és környezetük egészségére is! A nyilvános helyeket kerüljék, hogy meg lehessen akadályozni a vírus terjedését. A mozgás a séta hasznos. Zöldségek, gyümölcsök és vitaminok fogyasztása ajánlott!

FONTOS A GYAKORI KÉZMOSÁS!

VIGYÁZZUNK EGYMÁSRA! VIGYÁZZUNK AZ IDŐSEBBEKRE!

Felelősségteljes magatartást tanusítsunk!

További információkat a megjelenő rendeletek nyomán tudjuk kialakítani. Addig mindenkitől szíves türelmet és, megértést kérek.

Dicsértessék a Jézus Krisztus!

Miskolc, 2020. március 14.

Molnár Tünde s.k.
igazgató

Tisztelt Szülők!

on .

A központi országos intézkedéssorozathoz igazodva tisztelettel kérjük Önöket arra, hogy szíveskedjenek intézményünkkel együttműködni.

Amennyiben olyan országban tartózkodott gyermekük, illetve családtagjuk, melyet az „Operatív törzs” fertőzöttnek nyilvánított, akkor a hazaérkezést követő két hétig a tanuló maradjon otthon. A 14. nap leteltével vírusmentességet igazoló dokumentummal érkezzen iskolába.

A fertőzöttnek nyilvánított területek aktualizált listája az alábbi linken található:

https://www.nnk.gov.hu/

https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus/539-tajekoztato-az-eljarasrendben-alkalmazando-covid-19-fertozes-altal-erintett-teruletekrol-2020-marcius-11

Együttműködésüket köszönjük!

 

Dr. Orosz Imre sk.                                                  Molnár Tünde sk.

       iskolaorvos                                                           igazgató

Tisztelt Szülők!

on .

A kialakult koronavírus helyzettel kapcsolatosan a következő megelőző intézkedéseket tettük iskolánkban:

-          minden iskolai programot, ünnepséget, tábort, külföldi utazást, Határtalanul programot, külföldi nyelvtanfolyamot, testvériskolai látogatást (Passau) lemondunk a tanulóink, a családjaik és a pedagógusok biztonsága érdekében,

-          a március 15-i ünnepség iskolánkban osztálytermi szinten videóvetítés formájában lesz megtartva,

-          a Lázár Ervin Program keretében szervezett eseményeket lemondtuk,

-          már két hete kézfertőtlenítő adagolókat helyeztünk ki az iskola több pontján,

-          a takarításra, fertőtlenítésre különös gondot fordítunk ezekben a hetekben is,

-          mindannyiunk érdeke, hogy fertőzést megelőzzük, ezért folyamatos és nagyfokú odafigyelést szeretnék kérni minden tanulótól és családtagjaiktól (ha a gyermekükön betegség jeleit, lázat észlelnek, kérjük ne engedjék iskolába),

-          a tanulók részére a holnapi napon (2020.03.12-én) első órában a megelőzésről és a helyes kézmosásról szóló videókat levetítjük, amennyiben módjukban áll, otthon is tekintsék meg ezeket (https://koronavirus.gov.hu/megelozes),

-          kérjük önöket, hogy csak a hivatalos kormányzati tájékoztató oldalon (https://koronavirus.gov.hu) szereplő információkat vegyék figyelembe.

Köszönjük segítő együttműködésüket!

     Dicsértessék a Jézus Krisztus!

                   Tisztelettel,

                                                                                Molnár Tünde sk.

                                                                                       igazgató

Információk a Koronavírussal kapcsolatban

on .

Fontos tudni, hogy a koronavírus (az influenzához hasonlóan) cseppfertőzéssel terjed

A koronavírus ugyanúgy terjed, mint az influenza, cseppfertőzéssel, vagyis az orrból vagy szájból származó apró cseppeken keresztül terjed emberről emberre. A vírus tehát köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe. Ezért is fontos több mint 2 méter távolságra maradni a megbetegedett személyektől és betartani az alapvető higiéniai szabályokat, mert azzal megfertőződhet valaki, hogy a cseppekkel szennyezett tárgyakhoz vagy felületekhez ér, majd a szeméhez, orrához vagy szájához nyúl.

A megelőzéshez a legfontosabb óvintézkedések

Néhány egyszerű higiénés szabály betartásával jelentősen csökkentheti az esélyét annak, hogy elkapja a fertőzést.

 

  • Ne menjen olyan környezetbe, ahol nagy a valószínűsége a fertőzésnek! Ezért is fontos, hogy ne utazzon most például a gócpontnak számító Észak-Olaszországba vagy olyan más területekre, amiről már tudni lehet, hogy sok a fertőzött.  

  • Kerülje a szoros kapcsolatot olyan személlyel, aki vírushordozó lehet, mert pl. a közelmúltban valamely külföldi fertőzött területen járt!

  • Alaposan és gyakran mosson kezet!  Lehetőleg szappanos vízzel vagy legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítővel tisztítsa meg a kezét! Ügyeljen a körmei alatti, és az ujjai közötti területekre is!

 

  • Szellőztessen gyakran! Ez vonatkozik az otthonra, az irodákra, minden zárt térre.

  • Köhögéskor és tüsszentéskor takarja el az orrát és száját zsebkendővel, utána dobja ki a zsebkendőt és mosson kezet!

  • Kerülje el a köhögő, légúti tüneteket mutató embereket, a nagy tömeget!

  • Lázas beteggel lehetőség szerint kerülje az érintkezés minden formáját!

  • A megszokott érintkezési, üdvözlési formákat, például a kézfogást, a puszit, a baráti ölelést tanácsos mellőznie.

  • Fordítson fokozott figyelmet immunrendszere erősítésére, pl. fogyasszon elegendő vitamint!

Ha Ön egészséges, az arcmaszk használata önmagában nem előzi meg a fertőzést.

Az arcmaszk a megbetegedetteknek ajánlott, hogy ne terjessze a vírust egy-egy tüsszentéssel vagy köhögéssel!

El lehet kapni a betegséget olyan személytől, akinek nincsenek tünetei?

A betegség terjedése főleg a fertőzött személyek által kiköhögött, kilélegzett cseppeken keresztül történik. Annak a kockázata, hogy olyasvalakitől kapjuk el a betegséget, akinek egyáltalán nincsenek tünetei nagyon alacsony. Ugyanakkor, sok betegnél csupán enyhe tünetek jelentkeznek. Ezért elképzelhető, hogy olyasvalakitől kaphatjuk el a betegséget, akinél csupán enyhe köhögés jelentkezik és nem érzi betegnek magát.